buitenland

‘Overdracht eilanden Rode Zee stap dichterbij’

Door ANP - 02 april 2017

CARO (ANP/RTR/BLOOMBERG) – Egypte mag twee onbewoonde eilanden in de Rode Zee mogelijk toch aan Saudi-Arabië geven. Een Egyptische rechtbank haalde zondag volgens bronnen een streep door een eerdere uitspraak waarin de overdracht van Tiran en Sanafir werd verboden.

De Egyptische regering kondigde vorig jaar aan de eilanden af te willen staan aan Saudi-Arabië. Dat leidde tot een storm aan protest. Een rechter oordeelde in januari dat de regering niet kon aantonen dat de eilanden van Saudi-Arabië zijn. Dat vonnis zou nu ongedaan zijn gemaakt, maar de overdracht van de eilandjes is daarmee nog allerminst zeker.

Zo kan nog in beroep worden gegaan tegen de uitspraak en heeft het parlement uiteindelijk het laatste woord over de kwestie. Ook zeggen critici dat de rechtbank niet bevoegd was om de eerdere uitspraak van tafel te vegen.

Functionarissen uit beide landen hebben eerder gezegd dat de eilanden alleen maar onder Egyptische controle stonden omdat Riyad in 1950 aan Caïro had gevraagd ze te beschermen. Tegenstanders beweren dat de eilanden al sinds 1906 onder Egyptisch gezag staan.