buitenland

Peking: houd controle over situatie Korea

Door ANP - 14 april 2017

PEKING (ANP/RTR) – China waarschuwt dat de situatie op het Koreaanse schiereiland niet uit de hand mag lopen. Alles moet in het werk worden gesteld ,,om te voorkomen dat de toestand in Korea een onomkeerbare wending neemt”. Dit beklemtoonde vrijdag minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.

Hij sprak niet lang nadat Amerikaanse media berichtten dat Washington militaire actie tegen Noord-Korea wil ondernemen wanneer dat land een kernproef gaat doen.

Zaterdag is het een nationale feestdag in het in stalinistische stijl geregeerde Noord-Korea. Mogelijk grijpt het regime van Kim Jong-un de feestdag aan om nucleaire proeven te doen. Zaterdag is gewijd aan de geboorte van Kim Il-sung (1912-1994), stichter van de Kim-dynastie en opa van de huidige leider.

Een Noord-Koreaanse bewindsman zei dat het land een kernproef doet zodra de leiding in Pyongyang daartoe besluit, berichtte het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap vrijdag. Hij dreigde ook met preventieve aanvallen op Amerikaanse marinevaartuigen die naar de regio zijn gestuurd.