buitenland

Poetin verwacht chemische aanvallen Syrië

Door ANP - 11 april 2017

MOSKOU (ANP) – De Russische inlichtingendienst heeft aanwijzingen dat er in Syrië binnenkort opnieuw chemische wapens worden ingezet. Het zijn provocaties die moeten leiden tot nieuwe Amerikaanse aanvallen op regeringstroepen van president Assad van Syrië. Dit zei de Russische president Poetin dinsdag volgens Russische media.

Aanvallen met gifgas zouden op meerdere plaatsen worden voorbereid, zei Poetin na een onderhoud in Moskou met zijn Italiaanse ambtgenoot Sergio Mattarella. Volgens het Kremlin zijn gifaanvallen in Syrië het werk van jihadisten of rebellen. De gifgassen in buitenwijken van Damascus in 2013 en eerder deze maand in het noordwestelijke Khan Sheikoun zouden zijn ingezet door tegenstanders van Assad, zeggen de Russen en de Syrische regeringstroepen.

Een groot deel van de internationale gemeenschap gelooft die lezing niet. Zij wijzen op Syrische en/of Russische inzet van de chemische wapens. De VS verwoestten naar eigen zeggen afgelopen vrijdag met bijna zestig kruisraketten een vijfde van alle Syrische gevechtsvliegtuigen. Ze stonden op de basis al-Shayrat waar volgens de Amerikanen Assads vliegtuigen met chemische wapens 4 april hun vlucht naar Khan Sheikhoun begonnen.