buitenland

Recordaantal van 51 agenten gedood in Rio

Door ANP - 10 april 2017

RIO DE JANEIRO (ANP) – Dit jaar zijn tot dusver in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro 51 politieagenten gedood. Dat is een record voor deze periode sinds het bijhouden van die aantallen 23 jaar geleden begon.

In heel 2016 kwamen 147 agenten om in Rio de Janeiro op een totaal van 46.000 politiemensen die in de deelstaat werkzaam zijn. Ter vergelijking: in Sao Paulo werken 89.000 agenten; daar vielen in 2016 54 doden.

Het hoge aantal doden onder politieagenten in Rio de Janeiro wordt toegedicht aan het geweld in de favela’s. Drugsbendes hebben het daar voor het zeggen en voeren vaak felle vuurgevechten met de politie.

Mensenrechtenorganisaties verwijten de politie daarbij te veel geweld te gebruiken, wat de conflicten in de favela’s alleen maar aanzwengelt.