buitenland

‘Relatie EU en Londen nooit liefde’

Door ANP - 05 april 2017

STRAATSBURG (ANP) – De relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie is nooit een liefdesaffaire geweest, en zeker niet een van wilde passie. ,,Misschien mocht het gewoon niet zo zijn. Wij moeten de brexit aangrijpen om het Europese project nieuw leven in te blazen.”

Dat zei de liberale leider en brexit-onderhandelaar voor het Europees Parlement Guy Verhofstadt woensdag in Straatsburg. Het parlement stemt woensdagmiddag over een resolutie waarin hij de voorwaarden van het parlement heeft vastgelegd om in te kunnen stemmen met de scheiding. De rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en omgekeerd zijn prioriteit. De scheiding moet ruim voor de Europese verkiezingen in mei 2019 van kracht worden.

Volgens Nigel Farage, voorman van de UK Independence Party (UKIP), houdt de EU zijn land ,,in gijzeling.” ,,U vraagt ons 52 miljard pond te betalen. Misschien moet u ons juist een bod doen. Wij zijn onder meer aandeelhouders in dit gebouw.”