buitenland

Republikeinen drukken benoeming Gorsuch door

Door ANP - 06 april 2017

WASHINGTON (ANP) – De Republikeinen hebben het zwaarste denkbare machtsmiddel gebruikt om een meerderheid in de Senaat te krijgen voor de benoeming van de omstreden opperrechter Neil Gorsuch. Omdat de vereiste meerderheid van 60 stemmen in de 100 zetels tellende Senaat niet werd gehaald, veranderden de Republikeinen de stemprocedures. Daar waren slechts 51 stemmen voor nodig.

Hierdoor zijn er ook nog maar 51 stemmen nodig om Gorsuch benoemd te krijgen. Donderdag stemden alle 52 Republikeinse senatoren voor deze wijziging van de spelregels, die ook wel de nucleaire optie wordt genoemd. Dit machtsmiddel werd in stelling gebracht, nadat duidelijk was geworden dat de Democraten volhardden in hun verzet tegen de benoeming van Gorsuch.

Vrijdag wordt er opnieuw gestemd in de Senaat over Gorsuch. De Republikeinen hebben dan genoeg aan de helft plus één om de benoeming te effectueren.