buitenland

Rusland en Iran dreigen VS over Syrië

Door ANP - 09 april 2017

MOSKOU/TEHERAN (ANP/RTR) – Rusland en Iran hebben zondag gewaarschuwd dat ze samen met de sjiitische militie Hezbollah terug zullen slaan als de VS hun bondgenoot Syrië opnieuw aanvallen. De VS vielen vrijdag een Syrische luchtmachtbasis met kruisraketten aan.

Washington overschrijdt de ‘rode lijn’ met de agressie tegen Syrië, lieten Moskou en Teheran weten via een gezamenlijk commandocentrum voor de strijd in Syrië. Ze stelden dat Washington ,,heel goed weet waar we toe in staat zijn”. De waarschuwing stelt ook dat Amerikaanse militairen die in het noorden van Syrië Koerdische milities helpen, daar illegaal zijn.

De Iraanse president Rohani heeft zondag zijn ambtgenoot Poetin gebeld. Beiden beklemtoonden dat de Amerikaanse aanval op de Syrische basis onaanvaardbaar is. Ze willen een onafhankelijk onderzoek naar de verspreiding van gifgas op 4 april in het Syrische Khan Sheikhoun. Dat was voor de VS de aanleiding Syrië aan te vallen.