buitenland

Russen hackten Deens ministerie van Defensie

Door ANP - 23 april 2017

KOPENHAGEN (ANP/RTR) – Rusland heeft het Deense ministerie van Defensie gehackt. De Deense minister van Defensie Claus Hjort Frederiksen heeft dat zondag gezegd. De Russen hebben volgens hem in 2015 en 2016 toegang gekregen tot e-mails van medewerkers.

Volgens de minister zijn de hacks te linken aan de Russische regering en inlichtingendiensten en ,,is het een constante strijd om ze buiten te houden”.

Denemarken is net als Nederland NAVO-lid. Westerse landen, waaronder de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, hebben Rusland ervan beschuldigd dat het probeert onder meer verkiezingen te beïnvloeden. Met dat doel zou het land cyberaanvallen uitvoeren, hoewel Moskou ontkent.

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD meldde onlangs in het jaarverslag dat onderzoek wordt verricht naar heimelijke Russische beïnvloedingsactiviteiten die zijn gericht tegen Nederland of Nederlandse belangen.