buitenland

Russische oppositieleider Navalny vrijgelaten

Door ANP - 10 april 2017

MOSKOU (ANP/DPA) – De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is na vijftien dagen gevangenis vrijgelaten. Hij heeft maandag het detentiecentrum in Moskou verlaten, liet zijn woordvoerster op Twitter weten.

Een rechtbank had de Kremlin-criticus eind maart wegens het organiseren van massale protesten en onlusten veroordeeld tot vijftien dagen celstraf en een boete. Navalny, die het bij de presidentsverkiezingen van 2018 wil opnemen tegen Kremlin-leider Vladimir Poetin, zal zijn campagne nu voortzetten, aldus een medewerker. De veertigjarige politicus wil nog eind deze week twee kantoren voor zijn verkiezingscampagne openen.

Tienduizenden mensen in heel Rusland hadden gehoor gegeven aan een oproep van Navalny om tegen corruptie te demonstreren. Het waren de grootste politieke protesten van de afgelopen vijf jaar, waaraan vooral jonge mensen deelnamen. Alleen al in Moskou arresteerde de politie meer dan duizend demonstranten.