buitenland

Russische programmeur opgepakt in Barcelona

Door ANP - 09 april 2017

MADRID (ANP/RTR) – Een Russische programmeur is opgepakt in de Spaanse stad Barcelona. De man wordt volgens de Russische nieuwszender RT verdacht van betrokkenheid bij cyberaanvallen die in verband worden gebracht met pogingen de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar te beïnvloeden.

De Spaanse politie arresteerde de programmeur volgens RT omdat de Verenigde Staten een internationaal arrestatiebevel tegen hem hadden uitgevaardigd. De Russische ambassade heeft de aanhouding zondag bevestigd, maar wilde niet in detail treden over de aanleiding. De Spaanse politie was niet bereikbaar voor commentaar.

De Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden eerder dat Rusland zich vorig jaar bemoeide met de presidentsverkiezingen om Donald Trump in het Witte Huis te krijgen. Russische hackers zouden hebben ingebroken in computersystemen van de Democratische Partij om gevoelige informatie te bemachtigen.

Het Kremlin heeft herhaaldelijk ontkend dat Rusland heeft geprobeerd de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.