buitenland

‘Russische verkeersleiders schuldig aan crash’

Door ANP - 03 april 2017

WARSCHAU (ANP) – Poolse aanklagers hebben twee Russische luchtverkeersleiders beschuldigd van het ‘opzettelijk veroorzaken’ van het fatale vliegtuigongeluk waarbij de voormalige Poolse president Lech Kaczynski in 2010 om het leven kwam. Dit meldde The Moskou Times maandag.

Marek Pasionek, plaatsvervangend hoofd van het Landelijk Parket, zei dat nieuw bewijs is ontdekt tijdens een onderzoek door de regering. Die hebben geleid tot de aanklachten tegen de twee mannen, evenals een derde persoon die zich in de luchtverkeerstoren bevond op het moment van de crash.

Door de ramp op de luchthaven van het Russische Smolensk kwamen 69 mensen om het leven, onder wie de voormalige president, zijn vrouw en een aantal Poolse topfunctionarissen. De Poolse regerende conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid heeft lang volgehouden dat de ramp het gevolg was van boze opzet, maar eerdere aanklachten waren steevast gericht op nalatigheid.