buitenland

Stille mars Venezuela voor doden door rellen

Door ANP - 22 april 2017

CARACAS (ANP/DPA) – De oppositie in Venezuela heeft opgeroepen zaterdag in het hele land stille tochten te houden voor de mensen die zijn omgekomen bij rellen en de betogingen tegen de linkse president Nicolas Maduro. De Tafel van Democratische Eenheid (MUD), het verbond van oppositiepartijen, heeft de deelnemers gevraagd witte overhemden te dragen om duidelijk te maken dat het om een vreedzame actie gaat.

Sinds begin april zijn bij protesten tegen de regering zeker 21 mensen om het leven gekomen. De hevigste rellen hadden plaats in de nacht van donderdag op vrijdag. In de hoofstad Caracas werden twaalf mensen gedood, van wie elf in de volkswijk La Valle. Een aantal mensen werd daar geëlektrocuteerd bij het plunderen van een bakkerij.

Boze Venezolanen protesteren sinds de hoogste rechtbank van het land eind vorige maand het parlement op een zijspoor zette. Die stap werd al snel teruggedraaid, maar de volkswoede werd daar niet mee getemperd. De actievoerders eisen dat Maduro opstapt. Veiligheidstroepen grijpen steeds vaker hard in bij de massale protesten.