buitenland

Syrië: luchtaanval VS raakt gifgasdepot IS

Door ANP - 13 april 2017

DAMASCUS/MOSKOU (ANP) – Bij een Amerikaanse luchtaanval op Syrië is woensdag een opslagplaats van gifgas van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) getroffen, beweert het Syrische leger. Daarbij zijn honderden mensen gedood, meldde donderdag de Syrische staatstelevisie. Het toont volgens het leger aan dat de jihadisten van IS en groepen met banden met al-Qaeda chemische wapens hebben.

De Syrische strijdkrachten stellen dat woensdag aan het einde van de middag een aanval is gedaan door de internationale coalitie tegen IS. Doelwit was het dorp Hatla ten oosten van de stad Deir al-Zor. Daarbij is een opslagplaats met onder meer chemische wapens ontploft, aldus het Syrische leger.

De Amerikaanse woordvoerder van de coalitie, kolonel John Dorrian, zei donderdag in een reactie dat daar woensdag helemaal geen aanvallen zijn uitgevoerd. Ook de bondgenoot van het Syrische leger, het Russische ministerie van Defensie, weet nergens van. Een woordvoerder zei dat er geen informatie beschikbaar is over zo’n aanval. Rusland stuurt volgens hem drones naar het gebied om poolshoogte te nemen.

SOHR

De waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) maakten wel melding van een luchtaanval in dezelfde streek. Maar die was donderdag volgens het SOHR. Daar zouden zeven mensen zijn gedood en zeventig anderen gewond zijn geraakt.

De Amerikaanse president Trump heeft afgelopen week een raketaanval laten doen op een Syrische luchtmachtbasis. Trump zei dat het een vergelding was voor een Syrische aanval met chemische wapens 4 april op de plaats Khan Sheikhoun. Damascus en Moskou bestrijden dat Syrië nog chemische wapens heeft. Ze wijten de verspreiding van gifgas aan jihadisten die dit zouden maken en opslaan. De Syrische president Bashar al-Assad herhaalde donderdag dat er geen gifgasaanval op Khan Sheikhoun is geweest. Hij noemde dat verhaal ,,100 procent verzinsels”.