buitenland

Toegang Duitse ambassade tot gevangene Yücel

Door ANP - 03 april 2017

BERLIJN (ANP/DPA) – Turkije heeft de Duitse regering toegezegd dat ze toegang krijgt tot de Duitse verslaggever Deniz Yücel, die zeven weken geleden in Istanbul is aangehouden. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel zei maandag dat een vertegenwoordiging van de Duitse ambassade in Turkije dinsdag met Yücel mag praten.

De 43-jarige Duits-Turkse journalist Yücel, correspondent van de krant Die Welt, is in Turkije vastgezet op beschuldiging van het verspreiden van terreurpropaganda voor de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK en de Gülen-beweging. Yücel is ook beschuldigd van het aanzetten tot geweld. Yücel had verslag gedaan van gelekte e-mails. De berichten zouden door hackers zijn gestolen uit de mailbox van energieminister Berat Albayrak, de schoonzoon van president Recep Tayyip Erdogan.

Tot nu toe kregen de Duitse autoriteiten geen toegang tot Yücel. Berlijn vindt dat onacceptabel. Gabriel zei maandag dat Duitsland nu eindelijk kan zien hoe Yücel eraan toe is.