buitenland

Trump spreekt steun uit aan al-Sisi

Door ANP - 04 april 2017

WASHINGTON (ANP/RTR) – De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag zijn steun uitgesproken aan de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. Hij zei dat de Verenigde Staten met Egypte zullen samenwerken in de strijd tegen islamistische extremisten. Er zijn ,,een paar zaken” waar ze het niet over eens zijn, zei Trump, maar zorgen over de mensenrechten sprak hij in elk geval niet uit in het openbaar.

Al-Sisi werd in 2014 gekozen. Een jaar eerder had de legerleider de gekozen islamistische president Mohamed Mursi afgezet na massaprotesten. Trumps voorganger Barack Obama bevroor daarop gedurende twee jaar de Amerikaanse hulp aan Egypte.

Egypte kampt met name in de Sinaï met islamistische extremisten. In een gezamenlijke verklaring lieten Trump en al-Sisi weten dat de strijd niet alleen met militaire middelen kan worden gewonnen. Ze zijn het ,,eens over de noodzaak om het vreedzame karakter van de islam en van moslims in de wereld te erkennen”.