buitenland

Turkse kiesraad buigt zich over klachten

Door ANP - 19 april 2017

ANKARA (ANP/RTR) – De Turkse hoge kiesraad (YSK) bekijkt woensdag de klachten die zijn binnengekomen over het referendum van zondag. Ook het verzoek de uitslag van de volksraadpleging ongeldig te verklaren, komt dan volgens de Turkse zender NTV aan bod.

De instantie kreeg na de volksraadpleging een storm aan kritiek over zich heen, onder meer vanwege het besluit om zondag ook stembiljetten zonder officiële stempel goed te keuren. Dat was volgens Turkse juristen strijdig met de wet.

De oppositie zei zich niet neer te leggen bij de uitslag van het referendum. Oppositiepartij CHP diende het verzoek in om de uitslag ongeldig te laten verklaren. De vicevoorzitter van de partij, Bülent Tezcan, verklaarde daarbij dat het aantal ,,verdwenen stemmen” tijdens het referendum ,,ongekend” is voor Turkse verkiezingen.