buitenland

VN: geen asielzoekers terug naar Hongarije

Door ANP - 10 april 2017

GENVE (ANP) – De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties heeft de landen van de Europese Unie maandag opgeroepen asielzoekers niet terug te sturen naar Hongarije. In elk geval zolang dit land zijn nieuwe wet voor verplichte detentie van asielzoekers niet in overeenstemming brengt met EU- en internationale wetgeving.

,,Sinds deze wet op 28 maart in werking trad, worden nieuwe asielzoekers, inclusief kinderen, in scheepscontainers vastgehouden, omringd door hoge hekken gedurende de gehele asielprocedure”, zei de Hoge Commissaris voor de vluchtelingen van de Unhcr in een verklaring. Sinds 7 april worden daar aan de grens 110 mensen vastgehouden, onder wie vier onbegeleide kinderen en kinderen met hun families, aldus de organisatie.

Premier Viktor Orban heeft massamigratie een bedreiging genoemd voor de sociaal-economische samenstelling van Europa en een ,,Trojaans paard voor terrorisme”. Hongarije staat in het brandpunt van de migratiecrisis sinds 2015.