buitenland

VS krijgen bijval en kritiek na aanval Syrië

Door ANP - 07 april 2017

WASHINGTON (ANP/RTR) – Bondgenoten van de Verenigde Staten hebben vrijdag instemmend gereageerd op de Amerikaanse raketaanval op een Syrische luchtmachtbasis. Saudi-Arabië sprak over een ,,moedig besluit” van president Donald Trump en zei dergelijke aanvallen ,,volledig te steunen”.

Ook de Australische premier Malcolm Turnbull schaarde zich achter het Amerikaanse militaire optreden, dat hij bestempelde als ,,proportioneel”. De Britse regering sprak over een ,,gepaste reactie op de barbaarse aanval met chemische wapens door het Syrische regime”.

Bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad reageerden juist teleurgesteld op de beschieting van de basis in de provincie Homs. Zo stelde Iran dat ,,dergelijke unilaterale aanvallen” vooral extremisten ten goede komen. ,,Het zal de situatie in Syrië en de regio nog complexer maken”, zei een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken volgens persbureau ISNA.