buitenland

VS willen dat Kremlin Assad laat vallen

Door ANP - 11 april 2017

LUCCA (ANP) – Rusland moet ,,zijn onbetrouwbare partner Bashar al-Assad” laten vallen. Het regime van de familie Assad in Syrië loopt ten einde. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson dinsdag op bezoek in Italië, kort voor zijn reis naar Moskou.

Tillersons bezoek aan zijn Russische collega Sergej Lavrov is vier dagen na het Amerikaanse bombardement op de Syrische luchtmachtbasis al-Shayrat. Daarbij is volgens Washington een vijfde van alle Syrische gevechtsvliegtuigen verwoest. Het Kremlin is woedend over de aanval op een bondgenoot. Het Kremlin en de Assads zijn al trouwe bondgenoten sinds Hafez al-Assad (1930-2000) in 1970 de macht greep. Op verzoek van de huidige president Assad greep Rusland in september 2015 militair in om het bewind voor de ondergang in de burgeroorlog te behoeden.

Tillerson zei wel dat de VS in de eerste plaats de terreurgroep IS willen bestrijden.