buitenland

‘Vucic wint presidentsverkiezing Servië’

Door ANP - 02 april 2017

BELGRADO (ANP/RTR/DPA) – Premier Aleksandar Vucic (47) heeft naar het zich laat aanzien met overmacht de presidentsverkiezing in Servië gewonnen. De voorspelling is dat hij 58 procent van de stemmen krijgt. Dat maakt een beslissende ronde overbodig. De kandidate van de oppositie Sasa Jankovic kwam met 14 procent als tweede uit de bus.

Het peilingsinstituut Ipsos maakte deze prognose zondagavond bekend op basis van 40 procent van de getelde stemmen van een geselecteerd aantal stembureaus. De opkomst viel tegen. Maar iets meer dan de helft van van de stemgerechtigden verscheen.

De rol van president is in Servië grotendeels ceremonieel, maar naar verwachting blijft alle politieke macht bij Vucic als leider van de Europa-gezinde SNS-partij. Die won vorig jaar ook de parlementsverkiezing overtuigend.