buitenland

Woede om uitlatingen Le Pen over Joden

Door ANP - 10 april 2017

PARIJS (ANP) – De Franse presidentskandidaat Marine Le Pen heeft een golf van kritiek over zich heen gekregen na een interview met de Franse pers. Ze zei daarin dat de Franse staat niet verantwoordelijk was voor de massale arrestatie van Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Le Pen doelde op de arrestatie van 13.000 Joden in Parijs op 16 juli 1942. De razzia’s werden uitgevoerd door de Franse politie in opdracht van de nazi’s. Maar volgens Le Pen is de Franse staat niet verantwoordelijk voor ‘Vel d’Hiv’, een verwijzing naar het Vélodrome d’Hiver (het winterstadion), waar veel Joden werden vastgehouden.

,,Ik denk, in het algemeen, dat als er mensen verantwoordelijk waren, dat het dan de mensen zijn die destijds aan de macht waren. Dat was niet Frankrijk”, aldus Le Pen. ,,We hebben onze kinderen geleerd dat ze alle reden hebben om kritiek te hebben op Frankrijk, om alleen de zwartste aspecten te zien. Ik wil dat ze weer trots op Frankrijk zijn.”

Die opmerking kwam haar op veel kritiek te staan. Niet alleen van andere presidentskandidaten, maar ook van een Joodse belangenorganisatie en het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.