buitenland

Code rood: deze IJslandse vulkaan staat op uitbarsten

Door Servaas van der Laan - 23 augustus 2014

IJslandse autoriteiten maken zich zorgen om de Bardarbunga-vulkaan die op het punt van uitbarsten staat. Boven de vulkaan is code rood, het hoogste waarschuwingsniveau van kracht voor de luchtvaart.

Volgens het meteorologisch instituut van IJsland hebben de aardbevingen in het gebied de afgelopen week geresulteerd in een uitbarsting die zich onder de ijslaag aan het ontwikkelen is, schrijft de Britse nieuwszender BBC.

Uitbarsting

Er wordt ernstig rekening gehouden met een uitbarsting nu kokend lava de ijslaag aan het wegsmelten is. Het gaat om de Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland.

De enorme ijslaag omvat een groter gebied dan alle gletsjers in de Alpen en Noorwegen bij elkaar. De Bardarbunga is de op één na hoogste berg van IJsland en is onderdeel van een enorm aaneengesloten gebied met vulkanische activiteiten.

Het gebied ten noorden van de vulkaan dreigt te worden overstroomd. Er wonen geen mensen, maar het nationaal park wordt wel bezocht door toeristen.

Aswolk

Als het tot een uitbarsting komt, zal het ook de uitstoot van asdeeltjes ten gevolge kunnen hebben. De autoriteiten hebben code rood gegeven aan de luchtvaart. Vliegtuigmaatschappijen moeten het gebied vermijden.

Bij de uitvaardiging van het hoogste waarschuwingsniveau gaan de gedachten terug naar 2010 toen de Eyjafjallajökull-vulkaan het internationale luchtverkeer ontregelde. Uit angst voor de aswolk werden honderdduizenden vluchten geannuleerd. Op de manier waarop dit ging, is veel kritiek ontstaan. Naar aanleiding van deze ontregelingen werden de regels voor het internationaal luchtverkeer aangepast.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.