buitenland

Duizenden kinderen seksueel misbruikt in Groot-Brittannië

Door Tom Reijner - 26 augustus 2014

Een ongekend misbruikschandaal in het midden van Groot-Brittannië. Tussen 1997 en 2013 zijn rond Rotherham duizenden kinderen en tieners, vooral meisjes, slachtoffer geworden van seksueel misbruik.

Dat blijkt uit onderzoek, meldt BBC dinsdag.

Afschuwelijk karakter

Het gaat om zeker 1.400 kinderen. Er is sprake van meerdere daders die soms kinderen van elf jaar verkrachtten, ontvoerden en naar andere steden in Engeland brachten. Ook daar werden zij misbruikt, geslagen en geïntimideerd.

‘Het afschuwelijke karakter van het misbruik is moeilijk te beschrijven,’ zegt professor Alexis Jay, die het rapport schreef. Zij ontdekte dat kinderen zwaar werden geïntimideerd en werden gedwongen getuige te zijn van gewelddadige verkrachtingen.

Pakistan

Intussen zijn er vijf mannen aangehouden. Zij zitten in vast in de gevangenis. De verdachten komen uit Pakistan. De autoriteiten in het district Rotherham gaven vorig jaar opdracht voor het onderzoek. Uit het onderzoek komt naar voren dat zeker een derde van de slachtoffers bekend was bij de kinderbescherming.

Jay concludeert dan ook dat toezichthouders in de eerste twaalf jaar van de onderzochte periode veel te weinig hebben gedaan en dat de problemen niet voldoende serieus werden genomen.

In de ban

De Britten zijn de laatste tijd in de ban van een andere grote misbruikzaak, die aan het licht kwam na onthullingen over de bekende tv-presentator Jimmy Savile. Hij heeft zich jarenlang vergrepen aan honderden jongens en meisjes. Dat deed hij op de vloer van BBC, waar hij werkte, maar ook in ziekenhuizen.

Nadien werd duidelijk dat meer (bekende) Britten zich schuldig hadden gemaakt aan pedofilie. In de zaak, bekend onder de naam ‘Yewtree‘, zijn intussen al heel wat aanhoudingen verricht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.