buitenland

Een terroristisch broeinest: dit is Libië na Khaddafi

Door Tom Reijner - 20 augustus 2014

Ontploffingen en schade aan koffiebarretjes: meerdere raketten kwamen dinsdag neer op een wijk voor welgestelden in de Libische hoofdstad Tripoli. De strijd om de macht krijgt een steeds gevaarlijker wending.

Een projectiel raakte de showroom van een meubelzaak, melden ooggetuigen. Bij de beschietingen zouden drie doden zijn gevallen.

Inwoners zeiden tevens dat er gevechtsvliegtuigen overvlogen en dat er explosies te horen waren. Die toestellen zouden toebehoren aan een van de milities.

Dodelijk geweld

Bij de hoofdstad wordt al weken gevochten. Jihadistische en islamistische groepen, die hun pijlen eerst richtten op het bewind van kolonel Muammar Khaddafi, zijn nu in hevige gevechten met elkaar verwikkeld.

Het centrale gezag in het Noord-Afrikaanse land is nagenoeg verdwenen. Het parlement functioneert niet en de regering krijgt maar geen controle over de strijdende milities. Het is zelfs zover gekomen dat parlementariërs de wereld hebben gevraagd in te grijpen om zo de burgers te kunnen beschermen tegen het dodelijke geweld, dat nu al weken duurt.

Duizenden mensen zijn gedwongen het land te verlaten. Daaronder zijn ook diplomaten en andere westerlingen. Zij zijn bang voor aanslagen, vergelijkbaar met die in Benghazi in 2012. Door toedoen van terroristen kwam toen de Amerikaanse ambassadeur om het leven.

Mislukte staat

Libië dreigt dan ook een ‘mislukte staat‘ te worden – niet meer in staat om zijn inwoners enige veiligheid te bieden. Die toestand heeft ook grote gevolgen voor Europa, aangezien migranten vanuit het Afrikaanse achterland vrijelijk kunnen doorstromen naar de Libische kust. Daarvandaan beginnen zij aan hun overtocht naar Zuid-Europa in gammele bootjes.

Geen controles betekenen ook dat moslimterroristen misbruik maken van de anarchie. Gisteren pakte buurland Algerije 200 Syriërs op die met behulp van Libische radicale moslims Italië hoopten te bereiken. Vermoedelijk halen die extremisten zo geld op om hun terroristische activiteiten te kunnen financieren. De regio vreest daardoor verdere destabilisatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.