buitenland

Hamas rekent af met ‘collaborateurs’: executies in Gaza

Door Shari Deira - 22 augustus 2014

Samenwerking met Israël wordt Palestijnen door Hamas niet in dank afgenomen. De terreurorganisatie heeft vrijdag achttien vermeende ‘collaborateurs’ geëxecuteerd in de Gazastrook, zeggen getuigen.

Eerst werden elf Palestijnen, van wie Hamas vermoedde dat zij samenwerkten met Israël, vermoord bij een verlaten politiebureau in de Gazastrook. Even later werden zeven andere mannen om het leven gebracht bij een openbare executie op een centraal plein, in de buurt van een moskee.

Slachtoffers

De slachtoffers hadden een zak over hun hoofd en hun handen waren vastgebonden. Een gemaskerde man schoot de ‘collaborateurs’ dood, zo is te lezen op een pro-Hamas website. Donderdag zouden drie Palestijnen zijn doodgeschoten door leden van Hamas.

Voor de executie zijn de mannen voorgeleid aan een revolutionair tribunaal. Hamas is  begonnen met een operatie, onder de naam Strangling Necks, tegen informanten van Israël, dus de kans is groot dat de komende dagen meer slachtoffers vallen.

Ingewijden zeggen tegen The Jerusalem Post dat sinds het begin van Operation Protective Edge al meer Palestijnen zijn geëxecuteerd, omdat Hamas dacht dat het collaborateurs waren.

Ontvoering

De executies komen na bombardementen van Israël, waarbij kopstukken van Hamas om het leven zijn gekomen. Het gaat onder anderen om Mohammed Abu Shamalah en Ra’ad Atar, zij waren betrokken bij de ontvoering van de Israëlische militair Gilad Shalit in 2006.

Ondanks de dood van Hamas-leiders, voelt de terreurorganisatie zich nog steeds sterk. Hamas zegt nog meer gedreven te zijn om ‘Palestina te bevrijden van de neonazistische bezetter, die huizen vernietigt en vrouwen en kinderen vermoordt’.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat Hamas hetzelfde is als de Islamitische Staat (IS). Deze opmerking viel niet bij iedereen in goede aarde, omdat dat een brug te ver zou zijn. Met de beelden van gruwelijke executies, lijkt Netanyahu nog gelijk te krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.