buitenland

IS-terreur: na de Jezidi’s zijn nu de Turkmenen aan de beurt

Door Servaas van der Laan - 23 augustus 2014

Na Jezidi’s dreigt nu een nieuwe etnische groep het slachtoffer te worden van de islamitische terreur van de Islamitische Staat (IS). De moslimterroristen hebben de plaats Amerli, waar duizenden Turkmenen wonen, omsingeld.

De soennitische extremisten hebben een nieuw doelwit op het oog nu ze de plaats Amerli hebben omsingeld. In het dorp wonen duizenden sjiitische Turkmenen die moeten vrezen voor hun leven.

Massaslachting

De Verenigde Naties (VN) roepen Irak en de internationale gemeenschap op onmiddellijk in actie te komen om een nieuwe massaslachting te voorkomen. Volgens de VN is de situatie vergelijkbaar met die van de Jezidi’s die door de moslimextremisten het Sinjar-gebergte werden ingedreven.

Nickolay Mladenov, de speciale VN-afgevaardigde in Irak, spreekt van een ‘wanhopige’ situatie en roept de Iraakse regering op de belegering onmiddellijk te beëindigen.

Noodkreet

De grootayatollah Ali al-Sistani kwam vrijdag al met een noodoproep om de minderheid te hulp te schieten. De inwoners van het dorp hebben al dagen geen eten en drinken, zei de ayatollah die vroeg om noodpakketten in het gebied te laten droppen.

Irak is nog altijd het toneel van gewelddadige conflicten tussen soennitische en sjiitische moslims. Vrijdag openden sjiitische militanten het vuur op een groep soennitische moskeegangers in het plaatsje Bani Weis. Zeker zeventig gelovigen kwamen daarbij om het leven.

Geweld

De aanslag zorgde ervoor dat soennitische parlementariërs zich direct terugtrokken van de onderhandelingen over een gemeenschappelijke regering.

Zaterdag blies een zelfmoordterrorist zichzelf op bij het hoofdbureau van de Iraakse geheime dienst in Bagdad. De vrees is dat de gewelddadigheden in Irak de komende tijd alleen maar zullen toenemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.