buitenland

Israël aangevallen met raketten vanuit Libanon en Syrië

Door Tom Reijner - 24 augustus 2014

Vanuit de Gazastrook zijn zondagnacht opnieuw raketten afgevuurd op Israël, maar ook vanuit Libanon en Syrië kwamen er ditmaal projectielen neer.

Dat meldt het Israëlische leger.

Bij de aanval vanuit Syrië, dicht bij de Golanhoogvlakte, zijn volgens de laatste berichten geen gewonden gevallen. De raketten vanuit Libanon veroorzaakten wel verwondingen bij Israëliërs in het noorden van het land. Er vielen zeker acht gewonden, onder wie drie kinderen.

In Tel Aviv belandde een raket in een open veld, net ten noorden van de stad. Inwoners hoorden een luide explosie, meldt de Israëlische krant Ha’aretz. Zaterdag trof een raket vanuit Gaza een vierjarig Israëlisch jongetje, dat daarbij om het leven kwam.

Motorfiets

Intussen voert het Israëlische leger aanvallen uit op de Gazastrook. Bij de kust kwamen twee mensen op een motorfiets om het leven, toen zij werden geraakt door een bom. Vijf anderen raakten gewond, meldden medische bronnen in Gaza. Het is niet duidelijk of het tweetal banden had met terreurbeweging Hamas.

Eerder vannacht werd een flatgebouw met dertien verdiepingen geraakt, dat nadien volledig instortte. Volgens het leger was in het appartementencomplex een commandocentrum van Hamas gevestigd en werd de aanval vooraf aangekondigd. Er zouden tientallen gewonden zijn gevallen.

Oproep

Het einde van het geweld is nog niet in zicht, zegt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Nog niet alle doelen van het offensief zijn bereikt. De premier houdt er rekening mee dat de aanvallen ook in september zullen doorgaan. Van een oplossing voor het conflict, of zelfs een nieuw staakt-het-vuren, lijkt voorlopig dan ook geen sprake.

De Egyptische regering blijft desondanks proberen om de strijdende partijen rond de tafel te krijgen. Caïro hoopt maandag meer te horen van Israël en Hamas, die nog niet op de oproep van de Egyptenaren hebben gereageerd. De Palestijnse leider op de Westelijke Jordaanoever, Mahmoud Abbas, heeft al wel gezegd dat hij ‘spoedig’ wil onderhandelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.