buitenland

Kan IS worden bestreden zonder aanpak in Syrië?

Door Shari Deira - 22 augustus 2014

Nu de Verenigde Staten al diverse luchtaanvallen hebben uitgevoerd in de strijd tegen IS in Irak, wordt de roep om actie in Syrië steeds luider. Ook het kabinet vindt dat er ook wat moet gebeuren in Syrië.

Voor aanvang van de ministerraad zei minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken dat IS alleen kan worden bestreden als we bereid zijn de terreurbeweging ook in Syrië aan te pakken.

Sterk

De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Syrië, Robert Ford, zegt dat de Verenigde Staten terug bij af zijn, als IS-terroristen in Irak zich terugtrekken in Syrië en daar hergroeperen. Hij ziet niet in hoe je IS kunt bestrijden, zonder het hoofdkwartier in Syrië te vernietigen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft tot nu toe terughoudend opgetreden als het gaat om Syrië. Critici zeggen dat de Islamitische Staat hierdoor zo sterk heeft kunnen worden en dat de Verenigde Staten eerder hadden moeten optreden.

De Amerikaanse generaal Martin Dempsey, de hoogste militair van de Verenigde Staten, zegt dat IS maar een bepaalde tijd kan worden tegengewerkt. ‘Kunnen ze worden verslagen zonder dat deel van hun organisatie in Syrië aan te pakken? Het antwoord daarop is nee.’

De Amerikaanse bevolking is behoorlijk ‘oorlogsmoe’ en onder meer daarom heeft Obama nog niet opgetreden in Syrië. Maar de Amerikaanse minister Chuck Hagel (Defensie) zegt dat IS het grootste gevaar is voor Amerika dat het land de afgelopen jaren heeft gehad.

Door luchtaanvallen in Irak is de groep wel afgezwakt, maar IS kan zich hergroeperen. Zowel Dempsey als Hagel wil niet zeggen of de Verenigde Staten daadwerkelijk iets gaan doen in Syrië.

Burgeroorlog

Moet het Westen voor het bestrijden van IS samenwerken met de Syrische president Bashar al-Assad? Hij weigert af te treden, ondanks dringende verzoeken van westerse landen vanwege zijn harde optreden tegen demonstranten, wat leidde tot de burgeroorlog.

De Britse voormalige minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Malcolm Rifkind en voormalig legerleider Richard Dannat opperden dat eerder vandaag. Minister Philip Hammond (Buitenlandse Zaken) van Groot-Brittannië vindt dat ‘niet praktisch verstandig of nuttig‘. Hammond zegt dat de vijand van een vijand, in dit geval geen vriend is.

Vrijdag zijn bij een gevecht bij een belangrijk Syrisch militair vliegveld zeker dertig terroristen van IS om het leven gekomen. IS probeerde het vliegveld Taqba, op zo’n 40 kilometer van Raqqa, al dagen in handen te krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.