buitenland

Libische militie viert feest in Amerikaanse ambassade (video)

Door Shari Deira - 31 augustus 2014

De Amerikaanse diplomaten die waren gestationeerd in Libië zijn ruim een maand geleden teruggeroepen. Libische milities hebben sindsdien het complex van de ambassade ‘veiliggesteld’.

Een journalist van het persbureau Associated Press (AP) maakte een video van de ongeregeldheden bij de ambassade. De islamitische groepering Dawn of Libya is de militie die zich nu begeeft op het terrein.

Zwembad

Enkele ramen van het gebouw zijn ingegooid, maar het lijkt erop dat de meeste apparatuur nog in het gebouw is. Op een video is te zien hoe enkele mannen genieten van het zwembad. Vanaf het gebouw nemen de mannen een verfrissende duik in het zwembad.

Een commandant van Dawn of Libya zegt tegen AP dat zijn mannen al een week op het terrein zijn. Daarvoor zou een andere groepering op het complex zijn geweest.

Het Amerikaanse ambassadepersoneel in Tripoli verliet Libië op 26 juni vanwege de aanhoudende onrust in het land. Het personeel werd overgebracht naar het veiligere Tunesië. Vorige week zei Dawn of Libya de controle te hebben over de internationale  luchthaven van Tripoli.

Burgeroorlog

Sinds de dood van dictator Muammar al-Khaddafi in 2011 hebben talloze milities verschillende steden in Libië in handen gekregen.

De Libische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Ibrahim Dabbashi, zegt dat er een ‘regelrechte burgeroorlog’ dreigt in het Noord-Afrikaanse land. Buurlanden Tunesië, Algerije, Soedan en Tsjaad vrezen dat het escalerende geweld overslaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.