buitenland

Media 24 augustus: Duitser ontkomt aan IS-terroristen

Door Tom Reijner - 24 augustus 2014

Een 27-jarige Duitser is niet langer ontvoerd door terroristen van de Islamitische Staat (IS). En overuren bij de recherche worden niet meer uitbetaald. Dit is het mediaoverzicht van zondag 24 augustus:

* Na een jaar gegijzeld te zijn geweest door IS, hebben de terroristen een 27-jarige Duitser vrijgelaten. Volgens de Duitse krant die Welt am Sonntag is in ruil voor de redding een ‘substantieel bedrag’ betaald, maar de Duitse autoriteiten ontkennen dat.

De Duitser, die volgens de krant een naïeve man is, wilde mensen helpen in Syrië, dat nu al jaren door een burgeroorlog wordt geteisterd. Het is er levensgevaarlijk voor journalisten en hulpverleners.

In het voorjaar kreeg de familie een filmpje van de terroristen waarin ze losgeld eisten. Daarop is het de autoriteiten gelukt contact met de ontvoerders te krijgen en te onderhandelen over zijn vrijlating.

* Het overwerk dat veel rechercheurs in Nederland doen, wordt niet meer uitbetaald. De Telegraaf schrijft dat er in 2014 nog maar beperkt budget is en dat de rechercheurs in 2015 helemaal geen betaalde overuren meer kunnen maken.

Voor onderzoeken is het vaak nodig dat buiten de reguliere diensturen wordt gewerkt  Door het geldtekort dreigen belangrijke onderzoeken nu vast te lopen, meldt de krant.

* The Telegraph komt met een verhaal over een groepje vrienden uit het Engelse Portsmouth. De drie mannen – een werkte bij een callcenter en een ander bij modeketen Primark – verdwenen tien maanden spoorloos uit Groot-Brittannië voor een jihad-reis naar Syrië.

Deze Portsmouth-terreurcel zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot de opsporing van de terroristen die achter de brute moord op James Foley zitten, schrijft de krant.

De Britse veiligheidsdiensten richten zich daarbij vooral op Mashudur Choudhury, het oudste lid van de groep jihadisten. Hij zit momenteel vast in een Britse gevangenis. Agenten willen hem ondervragen, omdat het heel goed mogelijk is dat hij de vermoedelijke beulen van de Amerikaanse journalist Foley heeft ontmoet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.