buitenland

Obama wil IS uitschakelen, maar heeft nog geen strategie

Door Tom Reijner - 29 augustus 2014

Terwijl de Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië nog altijd dood en verderf zaait, zoeken de Verenigde Staten naar een manier om de terroristen te vernietigen. Daartoe moet een ‘gezamenlijke strategie’ met onze bondgenoten komen, want dit kunnen de Amerikanen niet alleen.

Er ligt nog geen strategie op tafel, maar de bestrijding van IS heeft hoe dan ook een ‘militair aspect’, zei de Amerikaanse president Barack Obama donderdag tijdens een persconferentie in Washington D.C.

Kanker

De Amerikanen hebben wel duidelijk voor ogen dat er een coalitie moet worden gesmeed. Obama vergeleek de terreurbeweging opnieuw met kanker. ‘Het zal niet gemakkelijk een kankergezwel als IS uit te roeien, maar ik heb het vertrouwen dat we nauw samen kunnen werken met onze bondgenoten om dit te bereiken,’ zei de president.

‘Om IS voor de lange termijn uit te schakelen, moeten we samenwerken in de regio en moet er een gezamenlijke strategie komen. Dat kunnen we niet alleen.’ Obama heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry naar de regio gestuurd om zo’n coalitie te smeden. Die moet de ernstig verdeelde Arabische landen verenigen in een front tegen het terroristische gevaar.

Minister van Defensie Chuck Hagel gaat bekijken wat er mogelijk is bij de bestrijding van IS. De president zei er wel bij dat Irak uiteindelijk zelf in staat moet zijn om voor zijn eigen veiligheid te zorgen, omdat het anders geen zin heeft om IS het land uit te jagen.

Olievelden

De terroristen die een kalifaat nastreven, hebben nu al grote delen van het Arabische land in handen, waarbij zij de beschikking hebben over onder meer belangrijke olievelden.

De Amerikaanse belangen in steden als het Koerdische Erbil en vooral in de hoofdstad Bagdad zijn in direct gevaar. De brute moord op de Amerikaanse journalist James Foley vorige week leidde tot geschokte reacties bij de Amerikanen. Dit soort gruwelijke daden laten zien dat IS keihard moet worden aangepakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.