buitenland

Omgekomen Amerikaanse jihadist: een grappige basketballer

Door Shari Deira - 27 augustus 2014

De Amerikaan Douglas McCain is afgelopen weekend om het leven gekomen in Syrië, waar hij vermoedelijk meevocht met de Islamitische Staat (IS). Nabestaanden zijn geschokt en vragen zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren.

De 33-jarige McCain kwam om het leven tijdens een vuurgevecht met het Vrije Syrische Leger. In zijn zak vonden rebellen een portemonnee, met daarin 800 dollar, en een Amerikaans paspoort.

Het Vrije Syrische Leger heeft beelden vrijgegeven van het lichaam van McCain, die duidelijk is te herkennen aan de tatoeage in zijn nek. Ook zijn paspoort is gefotografeerd. Twee andere buitenlandse jihadisten kwamen ook bij het vuurgevecht om het leven.

Doel

McCain groeide op in een buitenwijk van Minneapolis en hield van rappen en basketbal. Isaac Chase, een vriend van McCain die in hetzelfde appartementencomplex woonde, zegt tegen CNN dat McCain een aardige, rustige jongen was, maar dat hij op zoek was naar een doel in zijn leven.

Op de middelbare school stond McCain bekend als een jongen die veel grappen maakte. McCain was al bezig om rapper te worden en was toen niet religieus.

Na de middelbare school, hij deed in 1999 eindexamen, kwam McCain enkele keren in aanraking met de politie voor kleinere misdrijven. De jongeman woonde inmiddels in San Diego. In 2004 bekeerde hij zich tot de islam.

Volgens vrienden die hij ontmoette tijdens een reis naar Zweden, waar hij naar toe ging om te rappen, sprak hij weleens over het geloof. ‘We praatten een beetje over religie, maar hij respecteerde mijn christelijkheid,’ zegt Kevin Kohlin tegen NBC News.

Zijn familie schrok niet van McCains bekering, maar wel toen hij op Facebook berichten ging posten waarin zijn steun voor IS naar voren kwam. Hij noemde zich op Facebook Duale TrueslaveofAllah. McCain had een nauwe band met zijn familie en liet dat ook blijken op Facebook.

Twitter

Op Twitter sprak McCain vooral over basketbal en hoe slecht de Lakers het deden. In zijn bio stond de tekst ‘De islam boven alles’. Zo nu en dan twitterde hij een bericht over de islam, en in januari vorig jaar een politieke tweet. McCain twitterde toen #FreeGaza. Daarna werd het een tijd stil op Twitter.

McCain werkte een tijd in een Somalisch restaurant en bezocht regelmatig de moskee. Een kennis van McCain van het restaurant zegt dat hij altijd ‘een goede moslim’ probeerde te zijn. Ook werkte hij een tijd voor Dawah – Calling to Allah, een organisatie die naar eigen zeggen het woord van Allah verspreidt en als doel heeft meer gelovigen te vinden.

In mei liet McCain weer van zich horen via Twitter en zei hij onder meer dat zijn bekering tot de islam tien jaar geleden het beste was, wat hem ‘ooit is overkomen’. Het is onduidelijk wanneer McCain zich precies zou hebben aangesloten bij de Islamitische Staat, maar het is bekend dat hij in april naar Turkije is afgereisd. Veel westerse jihadisten kiezen voor deze route om Syrië binnen te komen.

Drie personen bevestigen tegenover NBC News dat zij McCain, die zij kennen als Duale, hebben ontmoet in Istanbul. De ontmoetingen zouden weinig hebben voorgesteld, en ze spraken vooral over basketbal. De familie wist niet dat McCain in Syrië zat. ‘Hij zei tegen ons dat hij in Turkije was,’ zegt Kenyata McCain, een nicht van de omgekomen Amerikaan.

Op Twitter zei McCain tegen een vermeende jihadist dat hij zich ‘snel’ bij hun zal voegen. Later schreef hij: ‘Ik ben nu met mijn broeders.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.