buitenland

Rebellen openen tweede front in Oekraïne: hoe zit dat?

Door Tom Reijner - 28 augustus 2014

De pro-Russische separatisten hebben de tegenaanval geopend op de Oekraïense troepen, nadat zij de afgelopen tijd stevig in het defensief waren gedrukt door Kiev.

De rebellen zouden opstomen naar de havenstad Marioepol, in het zuidoosten van Oekraïne. Daarmee is sprake van een tweede front.

Wat is hier aan de hand? Elsevier zet vier vragen en antwoorden op een rij over de nieuwste ontwikkelingen in het conflict.

1. Hoe verlopen de gevechten in het zuidoosten?

Er zijn verschillende berichten dat Novoazovsk, een stad dicht bij de Russische grens, intussen is veroverd door de rebellen. Het Oekraïense leger zou de stad in allerijl hebben verlaten, zegt verslaggever Petr Shemolovsky tegen BBC.

Maar andere omstanders melden dat het rustig is in Novoazovsk en dat er overal Oekraïense vlaggen hangen. Dat wil overigens niet zeggen dat de plaats nog altijd onder controle is van het Oekraïense leger, meldt een ooggetuige op Twitter.

https://twitter.com/MisterOccan/statuses/504915549319864320

2. Waarom een tweede front in het zuiden?

Het Oekraïense regeringsleger is bezig met een grootschalige operatie tegen de rebellenbolwerken in het oosten van het land. Twee grote, strategisch belangrijke steden in het gebied – Loehansk en Donetsk – staan nog altijd controle van de rebellen, maar Kiev rammelt aan de poorten.

Er zijn verdenkingen dat de pro-Russische rebellen – wellicht ondersteund door het Kremlin – met een tweede front de aandacht willen afleiden van de belegering van de twee oostelijke steden.

3. Wat is de rol van Rusland?

‘3.000 tot 4.000’ Russische soldaten vechten mee met de separatisten tegen het Oekraïense leger, zegt rebellenleider Aleksander Zachartsjenko donderdag in een interview aan de Russische staats-tv. De ‘premier’ van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk geeft daarmee toe dat er Russen zijn betrokken bij de strijd in Oekraïne.

De vrees dat het Kremlin op een invasie aanstuurt, neemt toe, schrijft The Washington Post. De Oekraïners wijzen er al langer op dat Moskou zich actief bemoeit met het conflict in Oekraïne, waarmee de facto sprake zou zijn van een oorlog tussen de twee buurlanden.

4. Hoe luidt de reactie van het Westen?

Dit ‘door Rusland geleide tegenoffensief’ baart ons grote zorgen, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Niet alleen dat: ook het feit dat de Russen niet openlijk toegeven dat hun militairen diep landinwaarts Oekraïne zijn binnengetrokken, is ernstig, vinden de Amerikanen.

Ook de NAVO komt met nieuwe kritiek én maatregelen. Er worden opnieuw militairen gestuurd naar het oosten van Europa, die onder de vlag van de NAVO de grenzen met Rusland moeten bewaken. De Duitse bondskanselier Angela Merkel eist een verklaring van de Russische president Vladimir Poetin.

De regio van het tweede front – bron: Google Maps

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.