buitenland

Redding nabij voor Turkmenen in door IS omsingeld Amerli

Door Shari Deira - 31 augustus 2014

Voor de meer dan 10.000 Turkmenen in de stad Amerli in het noorden van Irak is redding nabij. Iraakse militairen zijn zondag de stad, die wordt omsingeld door terroristen van IS, binnengedrongen.

De Irakezen worden bijgestaan door peshmerga’s en sjiitische milities. Zij konden toeslaan nadat de Amerikanen in de nacht van zaterdag op zondag luchtaanvallen uitvoerden.

Massamoord

Het gaat om ongeveer 15.000 sjiitische Turkmenen, een minderheid in Irak die etnisch en linguïstisch verwant is aan de Turken. Ze worden nagejaagd door de soennitische extremisten van IS en worden gezien als afvalligen.

Na Koerden en Arabieren zijn zij de derde etnische groepering in Irak en het zijn zowel soennieten als sjiieten. In Amerli, dat op zo’n 170 kilometer ten noorden van Irak ligt, wonen vooral sjiitische Turkmenen. Zij hebben sinds de omsingeling geen water, eten en medicijnen meer.

De Britse, Franse en Australische luchtmacht hebben de afgelopen dagen voedselpakketten gedropt. De Turkmenen in Amerli hebben geen elektriciteit en geen water, eten en medicijnen.

Zaterdag begonnen Iraakse militairen al met een aanval op IS bij Amerli op twee plekken. Ingewijden spreken van de grootste militaire operatie tegen IS sinds de terreurbeweging flinke terreinwinst boekte in juni, meldt BBC News.

Overleven

De situatie van de Turkmenen doet denken aan die van de Jezidi’s, die eerder op de vlucht sloegen voor IS. Zij verschansten zich in het Sinjar-gebergte, en moesten dagen overleven zonder eten en drinken. Uiteindelijk werd een veilige doorgang gecreëerd met hulp van Amerikaanse luchtaanvallen.

De Verenigde Naties waarschuwden vorige week al dat er massamoord dreigde voor de Turkmenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.