buitenland

Rusland laat omstreden hulpkonvooi naar Loehansk rijden

Door Tom Reijner - 22 augustus 2014

De eerste vrachtwagens van het Russische hulpkonvooi zijn Oekraïne binnengereden. Een getuige meldt dat zo’n twintig voertuigen de grens zijn overgestoken.

Dat melden Russische media en westerse verslaggevers. Volgens staatsomroep Russia Today zou het zelfs om zestig vrachtwagens gaan.

Schuilkelders

Het konvooi is onderweg naar de belegerde stad Loehansk, waar nu al weken hevig wordt gevochten. De stad met meer dan 400.000 inwoners is nog altijd in handen van de pro-Russische rebellen, ondanks pogingen van het Oekraïense leger om de stad in te nemen.

De burgers lijden onder het aanhoudende geweld. Zij zijn gevlucht of bevinden zich in schuilkelders onder de stad. Rusland wil de noodlijdende bevolking tegemoet komen door hulp te sturen. Maar dat wil niet echt vlotten.

Het konvooi met in totaal zo’n 262 identieke witte vrachtwagens staat al weken vast aan de grens, omdat Oekraïne de inhoud wantrouwt en daarom niet wil dat het konvooi op het Oekraïense grondgebied komt.

Kiev vermoedt dat er wapens en ander militair materieel in de laadruimtes zijn verstopt en wil dat internationale waarnemers ernaar kijken.

Excuses

Het Kremlin wil nu niet langer wachten. De Russische regering liet vlak voor het vertrek weten dat het konvooi niet meer op toestemming van Kiev zou wachten en dat de vrachtwagens naar Loehansk zouden vertrekken.

De ‘excuses van Oekraïne om het konvooi tegen te houden, zijn uitgeput’, meldde Moskou. President Poetin is van het rijdende konvooi op de hoogte gebracht. Maar het Rode Kruis zou niet zijn betrokken bij de oversteek, zegt de hulporganisatie.

De pro-Russische rebellen zijn wel aanwezig. Met een klein groepje begeleiden zij de wagens. Dat is link: een verdwaalde kogel of een Oekraïense soldaat die het konvooi wil tegenhouden, kan ervoor zorgen dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne verder escaleert.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.