buitenland

Rusland tast in het duister over Oekraïense vlag op toren

Door Tom Reijner - 20 augustus 2014

Een opvallend beeld in Moskou woensdagochtend. Op een van de hoogste gebouwen van de Russische hoofdstad wapperde de Oekraïense vlag fier in de wind.

Ook was de communistische ster – met de karakteristieke hamer en sikkel – op het gebouw gedeeltelijk blauw geverfd, melden bronnen op Twitter.

De toren maakt deel uit van in totaal zeven stalinistische wolkenkrabbers (Zeven Zusters), die aan de oever van de Moskou-rivier staan, niet ver van het regeringscentrum, het Kremlin. De toegesnelde hulpdiensten hadden vanwege de hoogte moeite om de vlag te verwijderen.

Geel-blauw

De Russische autoriteiten tasten in het duister. Wie heeft toch het geel-blauw op de wolkenkrabber gehangen, terwijl de spanningen tussen Oekraïne en Rusland steeds verder oplopen?

De vermoedelijke protestactie is in elk geval reden voor de politie om de jacht te openen op de daders. Bergbeklimmers en hoogwerkers worden scherp in de gaten gehouden. Het Russische persbureau Interfax meldt dat vlak bij de toren een aantal jongeren is opgepakt met een uitrusting voor bergbeklimmers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.