buitenland

Schieten en hamburgers, een dagje uit met kinderen in Arizona

Door Shari Deira - 28 augustus 2014

Sommige ouders vinden het leuk om hun kinderen een dagje mee te nemen naar Disneyland, anderen kiezen voor een schietbaan. In Arizona leidde dat tot de dood van een instructeur op een schietbaan.

Hoewel wij in Nederland het ons nauwelijks kunnen voorstellen, is het in de Verenigde Staten normaal om jonge kinderen mee te nemen naar de schietbaan.

Schietbaan

Bezoekers van Las Vegas kunnen zich voor 200 dollar laten ophalen in hun hotel voor een uitje van 4 uur, dat Bullets and Burgers Ground Adventure wordt genoemd. Ze gaan dan onder meer naar de schietbaan Last Stop, waar kinderen vanaf acht jaar een wapen naar keus kunnen afschieten: machinegeweren, uzi’s of granaatwerpers, alles is mogelijk.

De bezoekers van de schietbaan krijgen nog een hamburger toe. ‘Onze gasten krijgen de kans om een groot aantal volautomatische wapens af te schieten,’ staat op de website van schietbaan Last Stop. De schietbaan maakt op de website ook reclame voor enkele ‘bekende wapens’. Bezoekers kunnen geweren bekijken die te zien waren in Hollywoodfilms als The Terminator en Rambo II.

Maandag had zo’n uitje voor een gezin een dramatische afloop. Toen de negenjarige dochter naast de instructeur met een uzi mocht schieten, ging het mis. Door de terugslag veranderde het geweer van richting en kwam de 39-jarige Charles Vacca om het leven. Het incident werd vastgelegd of een mobiele telefoon (zie video onderaan dit artikel).

Sam Scarmardo, eigenaar van de schietbaan, zegt tegen The New York Times dat het gebruikelijk is om kinderen te laten schieten. De ouders van het meisje in kwestie waren bekend met wapens. Ouders die zelf een wapen bezitten en gebruiken, willen vaak dat hun kinderen al op jonge leeftijd leren schieten.

Bezit

Door het meisje te laten schieten, is geen wet overtreden. In Arizona is er geen minimumleeftijd om een wapen te mogen gebruiken, en de federale wetgeving zegt alleen wat over het bezit van wapens. Dat mag in Amerika vanaf achttien jaar.

Hoewel er geen minimumleeftijd is voor het gebruiken van een vuurwapen, zeggen wapenexperts tegen CNN, zoals te verwachten, dat het ‘extreem roekeloos’ is om een uzi te geven aan een kind van negen. Kinderen zouden moeten leren schieten met eenvoudigere wapens.

Het drama in Arizona heeft het debat over wapens in de Verenigde Staten opnieuw aangewakkerd. Van alle doden door schietpartijen in Amerika is 1,8 procent een ‘ongelukje’. Zo gebeurt het wel eens dat jonge kinderen hun hand weten te leggen op de wapens van hun ouders en dat loopt nog wel eens verkeerd af.

Volgens Scarmardo was het maandag de eerste keer dat het misging op zijn schietbaan. Hij heeft in veertien jaar tijd ‘nooit een pleister’ hoeven uitdelen. Toch zegt Scamardo te heroverwegen of kinderen vanaf acht jaar al met een uzi mogen schieten.

In 2008 deed zich een gelijksoortig incident voor. Daarbij kwam een achtjarig jongetje om het leven toen hij mocht schieten op een wapenbeurs in Massachusetts. De kogel kwam terecht in zijn hoofd. De jongen stierf ter plekke.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.