buitenland

Tabloids: dit is de moordenaar van James Foley

Door Servaas van der Laan - 23 augustus 2014

Britse kranten vechten met elkaar om de onthulling van de Britse man die de Amerikaanse journalist James Foley heeft onthoofd.Dit zijn de drie kandidaten

‘Is dit John The Beatle?’ vraagt tabloid The Sun zich af op de voorpagina van de zaterdagkrant.

Hip Hop-jihadist

De krant zegt met zekerheid te kunnen stellen dat de 23-jarige rapper en voormalige dj uit Londen, Abdel-Majed Abdel Bary, bijgenaamd ‘John’, de IS-terrorist is die de Amerikaanse journalist James Foley op brute wijze heeft onthoofd.

Bary liet in Londen een huis van ruim een miljoen euro achter. Op sociale media heeft de ‘hip hop-jihadist’ meerdere keren foto’s geplaatst waarop hij te zien is met slachtoffers van zijn terreurdaden. The Sun heeft bekenden van Bary gesproken die zijn stem en ogen op de video zouden hebben herkend.

Drie kandidaten

De naam ‘John’ circuleert al dagen in Britse media. Hij zou deel uitmaken van een trio uit Londen dat onder de naam ‘The Beatles’ namens IS opereert in Raqqa, Syrië. Maar wie ‘John’ nu precies is, daar is niet iedereen het over eens.

Naast Abdel Bary, die ook door The Telegraph als vermoedelijke dader wordt genoemd, zijn er nog twee andere kandidaten in de race.

Hacker

De 20-jarige hacker Junaid Hussain, of Abu Hussain al-Britani, wordt door tabloid The Daily Mail genoemd als mogelijke dader. De jonge man uit Birmingham richtte zich in het verleden op het saboteren van Britse banken door hun informatiesystemen te hacken.

https://twitter.com/AbuAbdullah_RT/statuses/502849280592584704

Ook de naam van zijn stadgenoot Abu Abdullah al-Britani wordt genoemd. Hij werd in 2012 veroordeeld wegens het stelen van persoonlijke informatie van Tony Blair. Zeker is dat al deze mannen zijn afgereisd naar Syrië. Ook zouden hun stemmen en accenten overeenkomen met die van de man die is te horen en te zien in de executievideo van James Foley.

De Britse geheime dienst zou volgens de tabloids dichtbij een doorbraak zijn in de zaak. De Britse luchtmacht zou op dit moment paraat staan om ‘John the Beatle’ te pakken te krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.