buitenland

Terreurgroep claimt onthoofding van vier Egyptenaren

Door Tom Reijner - 28 augustus 2014

Ansar Bayt al-Maqdis, een islamitische terreurgroep in Egypte, zegt dat het vier mannen heeft onthoofd. De executies hadden plaats in de Sinaïwoestijn.

De vier hebben gespioneerd voor de Israëlische geheime dienst de Mossad en zijn daarvoor gestraft, meldt de gevaarlijkste radicale groep van Egypte donderdag in een video, die is verspreid op Twitter. Egyptische veiligheidsdiensten bevestigen dat zij begin augustus vier levenloze lichamen zonder hoofden in de uitgestrekte woestijn hebben gevonden.

Hulpjes

De vier mannen, die door de terroristen worden aangeduid als ‘hulpjes’ van de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi, werden twee dagen voor de gruwelijke vondst ontvoerd uit hun auto’s op een paar kilometer van de grens met de Gazastrook.

Op het filmpje is te zien dat een terrorist een verklaring voorleest. Daarin wordt gezegd dat de mannen hebben toegegeven dat zij tijd hebben doorgebracht in Israël.

Enkele minuten later zijn de slachtoffers te zien, hun hoofd gescheiden van de romp. Het is de eerste keer dat onthoofdingen in Egypte openbaar worden gemaakt, meldt persbureau Reuters.

Dood en verderf

De op film gezette moord lijkt sterk op de gruwelijke praktijken van IS. De terreurgroep, die dood en verderf zaait in Irak en Syrië, plaatst geregeld video’s van executies en onthoofdingen op internet met stevige dreigementen aan ‘ongelovigen’ en het Westen.

Het is goed mogelijk dat Ansar Bayt al-Maqdis is geïnspireerd door IS, hoewel de Egyptische beweging officieel niet is verbonden met de terreurgroep.

De vrees bestaat wel dat IS voet aan de grond krijgt in Egypte, vooral in de Sinaïwoestijn, waar zij invloed kunnen uitoefenen op de al aanwezige radicaalislamitische groepen. De Egyptische autoriteiten doen hun uiterste best om het grote gebied onder controle te krijgen, maar zijn daar tot dusver niet in geslaagd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.