buitenland

The Guardian denkt te weten wie moordenaar van James Foley is

Door Shari Deira - 20 augustus 2014

De Britse politie probeert de identiteit te achterhalen van de IS-terrorist die de Amerikaanse journalist James Foley onthoofdde. The Guardian lijkt al te weten wie de gemaskeerde man met Brits accent is.

Ingewijden zeggen tegen de Britse krant dat de man in de video een van de drie Britten is, die verantwoordelijk zijn voor internationale gijzelaars.

Losgeld

Iemand die werd gegijzeld door de terroristen van IS heeft de man in het filmpje herkend. Samen met twee andere Britse jihadisten bewaakt hij internationale gijzelaars in de Syrische stad Raqqa, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat.

De man, die zich in de video John noemt, zou uit Londen komen en was de belangrijkste onderhandelaar tijdens gesprekken over de vrijlating van elf gijzelaars. Deze groep werd uiteindelijk overgedragen aan Turkije, nadat er losgeld was betaald.

Vanuit Raqqa zou de terrorist via internet regelmatig gesprekken voeren met familieleden van de gevangenen. De bron van The Guardian, die een jaar lang werd gegijzeld in Syrië, zegt dat de Brit een intelligente, hoogopgeleide man is en fervent aanhanger van de radicale islam.

De drie Britten werden vanwege hun nationaliteit door de gijzelaars The Beatles genoemd. Taalexperts zeiden al dat het accent van de man uit het zuidwesten van Engeland, of uit Londen komt.

Onthoofding

In Groot-Brittannië zijn er al langere tijd zorgen over Britse jihadisten die naar Syrië en Irak zijn vertrokken. Zo’n vijfhonderd Britten zouden het land al hebben verlaten, om zich te voegen bij extremistische groeperingen.

De Amerikaanse president Barack Obama reageerde woensdag op de onthoofding van James Foley. Hij sprak lof uit over Foley en zei dat er in de 21ste eeuw geen plaats is voor IS. Obama benadrukte dat de Verenigde Staten zullen doorgaan met het bombarderen van IS in Irak.

In de video zegt de IS-terrorist dat het lot van een andere Amerikaanse journalist, Steven Sotloff, in handen ligt van Obama. De president zegt dat de Verenigde Staten ‘zullen doen wat nodig is’ voor gerechtigheid als Amerikanen iets wordt aangedaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.