buitenland

Voltallig Frans kabinet naar huis gestuurd, wat is er gebeurd?

Door Servaas van der Laan - 25 augustus 2014

De voltallige ministersploeg van de Franse premier Manuel Valls is naar huis gestuurd. President François Hollande heeft Valls gevraagd een nieuw kabinet te presenteren. Wat is er aan de hand?

Opnieuw is het raak in Frankrijk. Het kabinet onder leiding van chef du gouvernement Valls mag na enkele maanden alweer de biezen pakken. De mededeling werd gedaan door het Élysée na een overleg tussen de premier en president François Hollande.

Economische koers

Er heerst al enige tijd onmin binnen het kabinet over de economische koers van de socialistische regering. De linkervleugel van het kabinet heeft grote moeite met het door Duitsland ingegeven rigide bezuinigingsbeleid.

De andere helft ziet de hervormingen van Hollande als noodzakelijk kwaad. Het leek onvermijdelijk dat deze onenigheid tot een definitieve splitsing zou leiden.

Kritiek op Duitsland

Mogelijk heeft een uitspraak van de minister van Economie, Arnaud Montebourg, het definitieve zetje gegeven. Montebourg, trots inwoner van de linker vleugel binnen de Socialistische Partij van Hollande, hekelde afgelopen weekend in Le Monde de ‘beklemmende bezuinigingspolitiek’ van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Montebourg zei zich niet geroepen te voelen zich te schikken in de ‘ideologische axiomas van rechts Duitsland’.

Crisis

Hollande heeft Valls gevraagd dinsdag al een ‘coherente ministersploeg’ te presenteren waarmee het land verder kan. De kans is klein dat de naam van Montebourg op die nieuwe lijst zal staan. ‘Het is hem of ik,’ zou Valls in het gesprek met Hollande hebben gezegd.

De val van het kabinet is de zoveelste tegenvaller voor president Hollande die een historisch slecht presidentschap voert. Naast economische problemen werd hij in diskrediet gebracht door belastingontduiking van zijn campagneleider en ook een persoonlijke affaire bleef de president niet bespaard.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.