buitenland

Woede over Russisch hulpkonvooi, Kiev blijft kalm

Door Shari Deira - 22 augustus 2014

Het Russische hulpkonvooi dat de grens met Oekraïne is overgestoken zonder controle, baart Amerika zorgen. Het ministerie van Defensie en plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Ben Rhodes hebben er bij Moskou op aangedrongen het konvooi terug te halen.

‘Dit is een schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne door Rusland,’ zegt een woordvoerder van het Pentagon.

Rusland heeft het konvooi de grens over gestuurd omdat het naar eigen zeggen niet langer kon wachten. De eerste vrachtwagens zouden inmiddels de belegerde stad Loehansk hebben bereikt. Het konvooi bestaat in totaal uit 134 voertuigen.

Toestemming

Rhodes zegt dat Rusland met deze actie de situatie in het oosten van Oekraïne verder destabiliseert. De Russische vrachtwagens mochten alleen Oekraïne in, onder begeleiding van het Rode Kruis. Rusland wilde niet langer wachten op toestemming uit Kiev en stuurde de vrachtwagens de grens over.

Ook de NAVO is kritisch over de actie van Rusland. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zegt dat het ‘zogenaamde konvooi de crisis in de regio alleen maar kan verergeren’. Rusland heeft volgens Rasmussen zelf voor deze situatie gezorgd en deze in stand gehouden.

Er zouden 18.000 Russische militairen klaar staan bij de grens met Oekraïne. Ingewijden van het Pentagon zeggen tegen nieuwszender CNN dat zij klaar zijn om binnen te vallen.

Veroordeling

Wat de regering van Oekraïne gaat doen tegen het konvooi is nog onduidelijk. Vooralsnog is Kiev niet van plan de wagens aan te vallen, ook al spreekt de regering van een Russische invasie. De regering denkt dat eventuele hulpgoederen naar pro-Russische opstandelingen gaan en niet naar Oekraïense burgers.

Oekraïne wil dat er een veroordeling komt van internationale bondgenoten tegen de actie van Rusland.

VN-topman Ban Ki-moon heeft laten weten ‘zeer bezorgd’ te zijn over de komst van Russische vrachtwagens in Oekraïne. Hij erkent dat de situatie in Oost-Oekraïne steeds nijpender wordt, maar eenzijdige hulpacties helpen niet om de situatie te verbeteren.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gebeld met de Oekraïense president Petro Porosjenko over de situatie. Ze heeft Porosjenko geprezen voor zijn terughoudende reactie en reist zaterdag naar Oekraïne om met hem te praten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.