buitenland

Wordt andere journalist uit James Foley-video wel gered?

Door Shari Deira - 20 augustus 2014

De onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley heeft wereldwijd tot een schok geleid. Foley werd op brute wijze gedood en de moordenaar doet aan het eind van de video die werd vrijgegeven nog een onheilspellende waarschuwing.

De Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) heeft nog een Amerikaanse journalist in handen: Steven Sotloff. Volgens de terrorist die Foley onthoofdt, ligt het lot van Sotloff in handen van de Amerikaanse president Barack Obama. Wie is Steven Sotloff?

Gevolgen

Sotloff is aan het eind van de video A Message to America te zien en draagt hetzelfde oranje gewaad als Foley, en ook zijn hoofd is kaalgeschoren. De video werd maandagavond gepubliceerd op YouTube, maar is inmiddels verwijderd.

IS zegt dat de dood van Foley het resultaat is van de Amerikaanse luchtaanvallen op Irak. Wat Obama nu gaat doen, heeft gevolgen voor Sotloff, zegt de IS-militant. Sotloff, afkomstig uit Miami, werd in augustus vorig jaar ontvoerd in de buurt van de Syrische stad Aleppo. Hij zou worden vastgehouden in Raqqa, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat.

Zijn familie werd op de hoogte gebracht van de ontvoering, maar verder is de zaak stilgehouden. Sotloff werkte onder meer voor Time, The National Interest, Media Line en de Christian Science Monitor. Het laatste stuk dat hij schreef voor Time verscheen onder de titel Libya’s New Crisis.

Petitie

Sotloff is een groot basketbal-fan, blijkt uit zijn Twitter. Regelmatig twitterde Sotloff over zijn favoriete team Miami Heat. Volgens zijn Twitter-bio was hij nog gestationeerd in Libië.

De familie van Sotloff is na publicatie van het filmpje een petitie begonnen, waarin president Obama wordt opgeroepen er alles aan te doen om Sotloff te redden. De petitie is meer dan drieduizend keer ondertekend.

Obama heeft woensdag zijn lof uitgesproken over de journalist James Foley. Hij heeft laten weten dat er in de wereld van de 21ste eeuw geen plaats is voor de Islamitische Staat.

Accent

Intussen probeert de Britse politie achter de identiteit te komen van de IS-terrorist in de video. De gemaskerde man spreekt Engels met een Brits accent. Taalkenners denken dat de man uit het zuidoosten van Engeland of Londen komt.

Peter Neumann, deskundige bij King’s College London op het gebied van radicaliseren,  zegt tegen The Guardian dat IS bewust iemand heeft gekozen die met een Brits accent praat. ‘Ze streefden naar een maximale impact in het Westen. En omdat ze wilden dat delen van de video zouden worden uitgezonden op de Amerikaanse televisienetwerken, hadden ze iemand nodig die Engels sprak.’

Steven Sotloff is niet de enige journalist die nog wordt vermist. Volgens The Committee to Protect Journalists zijn nog zo’n twintig journalisten in Syrië spoorloos. Syrië is al meer dan twee jaar het gevaarlijkste land voor journalisten om hun werk te doen.

Zeker 69 journalisten zijn om het leven gekomen door het conflict, in Syrië en bij de grens met Libanon en Turkije.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.