buitenland

Zo verliep het gesprek tussen Poetin en Porosjenko in Minsk

Door Tom Reijner - 27 augustus 2014

Met een koele blik schudde de Oekraïense president Petro Porosjenko de hand van zijn Russische collega Vladimir Poetin. Daarna was er een gesprek onder vier ogen. Waarover spraken de twee leiders?

Het was de eerste handdruk nadat de twee leiders elkaar ontmoetten tijdens de D-Day-herdenking in Normandië in juni. Het gesprek dat in de Wit-Russische hoofdstad Minsk volgde, was ‘erg moeilijk en ingewikkeld’, zei Porosjenko na afloop. Maar zijn er concrete resultaten geboekt, die op den duur kunnen leiden tot een wapenstilstand of zelfs vrede?

Stevige eis

Rusland en Oekraïne hebben allebei dezelfde intenties, zeggen de landen die de factomet elkaar in oorlog zijn: en wel dat aan het enorme geweld in het oosten van Oekraïne ogenblikkelijk een einde moet komen.

Porosjenko werkt volgens bronnen bij het overleg aan een vredesvoorstel, dat wordt gesteund door alle aanwezige landen op de top – inclusief de Russische delegatie.

Maar wel met een stevige eis. De eerste stap naar een stabieler Oekraïne zijn effectieve controles aan de Russisch-Oekraïense grens, zei Porosjenko. Die controles moeten ervoor zorgen dat er geen militairen en wapens uit Rusland binnenkomen. Dat gebeurt nu wel, zegt Kiev.

Dood spoor

Maar het Kremlin wil niet spreken over voorwaarden voor een staakt-het-vuren. De Russen vinden dat zij geen partij zijn in het conflict in oostelijk Oekraïne, waar pro-Russische separatisten een bloedige strijd uitvechten met het Oekraïense regeringsleger.

Poetin wil wel ‘vertrouwen creëren’. Hij vindt dat de gesprekken een ‘positief’ karakter hadden en wil dat er een ‘politiek proces’ op gang komt, waarbij het woord ‘de-escaleren’ – net als in de afgelopen weken – weer eens klonk.

Het is een ‘complexe’ zaak, erkende de Russische president. ‘We zitten op dood spoor’. Er zijn dus maar weinig aanknopingspunten, al spreekt de Wit-Russische gastheer Alexander Loekasjenko van een geslaagde dag: ‘Het feit dat ze elkaar spreken, is al een succes te noemen,’ zei de president.

Volgende week komen er vervolggesprekken tussen de twee leiders, meldt de Spaanse krant El Mundo. Dat is nog niet van officiële zijde bevestigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.