buitenland

Algerijnse terroristen onthoofden Franse berggids

Door Tom Reijner - 24 september 2014

Moslimterroristen uit Algerije zouden hun Franse gijzelaar Hervé Gourdel (55) hebben onthoofd. De brute moord is vastgelegd op video.

Dat meldt de terrorismemonitor SITE woensdag. De Franse president François Hollande heeft de dood van Gourdel bevestigd.

Kalifaat

Gourdel was sinds zondag in handen van de groepering Jund al-Khilafa, de ‘Soldaten van het Kalifaat’. De splintergroep heeft steun toegezegd aan Islamitische Staat. Jund al-Khilafa heeft een video vrijgegeven van de onthoofding, die zij ‘een boodschap van bloed aan de Franse regering’ noemen.

Daarmee willen zij de Franse regering onder druk zetten om hun deelname aan de anti-IS-coalitie te staken. De Franse luchtmacht voerde vorige week bombardementen uit op stellingen van IS in Irak.

Berggids

Gourdel, een berggids uit het Franse Nice, werd meegenomen aan de voet van het Djurdjura gebergte, ruim 100 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Algiers. Hij was aan het wandelen met twee vrienden, die al snel werden vrijgelaten. Zij meldden de ontvoering aan de autoriteiten.

Het Noord-Afrikaanse land meldde woensdag dat het meer dan 1.500 man elitetroepen op pad had gestuurd om de ontvoerde Fransman te vinden voor hij zou worden vermoord door de terroristen.

Zijn ontvoerders dreigden hun slachtoffer te vermoorden als Frankrijk de deelname aan de strijd in Irak tegen Islamitische Staat niet onmiddellijk stopte. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, zei maandag dat zijn land daar absoluut niet naar zou luisteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.