buitenland

Amerika: succesvolle aanval Syrië ‘nog maar het begin’

Door Tom Reijner - 23 september 2014

De Amerikaanse president Barack Obama en het Pentagon hebben een korte verklaring gegeven over de eerste luchtaanvallen tegen terroristen op Syrisch grondgebied.

‘Dit gevecht voeren de Verenigde Staten niet alleen,’ meldde Obama dinsdag op een grasveld voor het Witte Huis.

De president zei er trots op te zijn dat vijf Arabische landen – Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Bahrein en Qatar – zij aan zij met de Amerikanen strijden tegen de terroristen van IS.

Zij hebben in de nacht van maandag op dinsdag in ‘drie golven’ bombardementen uitgevoerd. Het gaat om meer dan 160 raketten of projectielen, vrijwel allemaal precisiewapens die doel troffen.

De Verenigde Staten blijven bouwen aan een coalitie tegen de Islamitische Staat, zei Obama. Hij staat niet toe dat er ‘veilige gebieden’ zijn voor terroristen die de Amerikanen willen bedreigen.

Doelwit

Later gaf ook het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, meer informatie vrij over de aanvallen, die niet alleen IS als doelwit hadden, maar ook Khorasan, een aan Al-Qa’ida gelieerde groepering.

Khorasan is een beweging die bestaat uit voormalige topleiders van Al-Qa’ida. De terroristen zouden aanslagen willen plegen in het Westen. ‘Khorasan rekruteert Westerlingen, waardoor aanvallen op deze groep noodzakelijk zijn, zei een Pentagon-woordvoerder. De aanvallen waren ‘erg succesvol’ en ‘nog maar het begin’.

Zeker zeventig terroristen zijn bij de luchtaanvallen om het leven gekomen. De Nederlandse jihadist die zichzelf Muhajiri Sháám noemt, zegt op Twitter dat er ook Nederlandse jihadisten zijn gedood. Het zou gaan om drie Nederlanders.

Bondgenoot

De bombardementen zijn verder niet gecoördineerd met de Syrische president Bashar al-Assad, die zelf heeft gezegd dat Washington hem voor de aanvallen heeft ingelicht. Rusland, een bondgenoot van het bewind in Damascus, heeft de gewapende actie in Syrië veroordeeld.

Voor de aanvallen hebben de Amerikanen gebruikgemaakt van onder meer de Thomahawk Land Attack Missiles en de Lockheed Martin F-22 Raptor, een zeer geavanceerde luchtoverwichtsjager, meldde ABC News eerder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.