buitenland

Amerikaan Matthew Miller krijgt werkstraf in Noord-Korea: waarom?

Door Shari Deira - 14 september 2014

De Amerikaan Matthew Miller werd in april opgepakt in Noord-Korea en is zondag veroordeeld tot zes jaar werkstraf. De 24-jarige Miller zou zich niet hebben gehouden aan de regels voor zijn ‘toeristenstatus’, maar wat er precies is gebeurd, is onduidelijk.

Matthew Miller zal jarenlang zwaar werk moeten verrichten voor het begaan van ‘vijandelijke daden’ als toerist in het geïsoleerde land.

Miller heeft volgens Noord-Koreaanse staatsmedia bij binnenkomst in het land zijn visum verscheurd, en geschreeuwd dat hij politiek asiel zocht en het land had gekozen voor zijn huisvesting.

Wet

Het is onduidelijk of Miller dit echt heeft gedaan. In een interview met CNN eerder deze maand zei Miller dat hij de wet wilde overtreden in Noord-Korea. ‘Ik heb mijn misdrijf bewust begaan,’ zei de Amerikaan toen. Miller legde alleen niet uit wat zijn misdrijf precies was.

Miller zegt in het interview dat zijn situatie ‘zeer dringend’ is. Hij zag het interview als laatste kans om de Amerikaanse regering ervan te overtuigen dat ze hem moeten helpen.

Miller reisde naar Noord-Korea met het Amerikaanse bedrijf Uri Tours, een organisatie in Amerika die ervoor zorgt dat toeristen Noord-Korea kunnen bezoeken. De organisatie weet niet waarom Matthew Miller naar het communistische land wilde afreizen.

In een brief aan de Amerikaanse president Barack Obama heeft Miller om hulp gevraagd, maar hij heeft naar eigen zeggen geen reactie ontvangen. Miller zegt dat hij teleurgesteld is in ‘mijn regering’.

Er is weinig bekend over Matthew Miller. Zijn ouders hebben niet publiekelijk gereageerd op het lot van hun zoon en ook vrienden van Miller is verzocht om niet met de media te praten.

Bijbel

Noord-Korea houdt voor zover bekend drie Amerikanen vast. Een van hen is Kenneth Bae, een Amerikaans-Koreaanse missionaris. Hij zit een vijftienjarige straf uit in een werkkamp. Bae is veroordeeld wegens een ‘poging om de Noord-Koreaanse regering omver te werpen’.

De derde Amerikaan is Jeffrey Fowle. Fowle was ook een Amerikaanse toerist en is opgepakt omdat hij een bijbel heeft achtergelaten in zijn hotelkamer. Alle drie de mannen zouden een verklaring hebben ondertekend, waarmee zij toegeven dat ze schuldig zijn aan hun misdaad.

Het Witte Huis heeft eerder al laten weten dat vrijlating van de drie Amerikanen topprioriteit is van de regering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.