buitenland

Amerikanen bombarderen voor het eerst in de buurt van Bagdad

Door Shari Deira - 16 september 2014

De Amerikaanse luchtaanvallen om terreurbeweging IS te vernietigen, zijn een nieuwe fase ingegaan. De luchtmacht heeft voor het eerst doelen bestookt in de buurt van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Het is ook de eerste luchtaanval sinds dertig landen het in Parijs zijn eens geworden over ‘passende militair hulp’ in de strijd tegen Irak.

Strijd

Met de luchtaanval van maandag hebben de Amerikanen een belangrijke vechtbasis van IS vernietigd, meldt nieuwszender CNN. Het gaat om een plek zo’n 35 kilometer ten zuidenwesten van de Iraakse hoofdstad.

De Amerikanen willen met de luchtaanvallen de zwaarste klap uitdelen tegen IS. Het is de bedoeling dat grondtroepen van het Iraakse en Koerdische leger verder de strijd aangaan met de extremisten van IS.

Een maand geleden begon de Amerikaanse luchtmacht met het uitvoeren van luchtaanvallen in Irak. Sindsdien zijn er meer dan honderdzestig doelen bestookt. Eerdere luchtaanvallen waren er vooral op gericht om Amerikaans personeel te beschermen en vluchtelingen te  helpen.

Militaire hulp

Maandag was er een top in Parijs waarbij landen het eens zijn geworden over militaire aanpak van IS. De deelnemers zullen ‘zich inzetten om de regering van Irak te ondersteunen in haar strijd met alle mogelijke middelen, met inbegrip van passende militaire hulp’, stond in de slotverklaring.

De Iraakse minister Ibrahim Jaafari (Buitenlandse Zaken) vond het jammer dat buurland Iran niet was uitgenodigd voor het overleg. ‘Wij geloven dat alle landen bezorgd zijn over het gevaar van terrorisme. Iran is ons buurland, heeft ons geholpen en zou aanwezig moeten zijn, maar wij zijn niet verantwoordelijk voor de uitnodigingen.’

De Verenigde Staten zijn gekant tegen een samenwerking met Iran. Volgens ayatollah Ali Khamenei hebben de Amerikanen wel gevraagd om hulp van Iran, alleen heeft het land geweigerd omdat de Verenigde Staten ‘bloed aan hun handen hebben’. Volgens Khamenei wil Amerika willekeurige luchtaanvallen uitvoeren ‘net als in Pakistan’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.