buitenland

Australië pakt terreurverdachten op vanwege ‘onthoofdingsplan’

Door Tom Reijner - 18 september 2014

In de Australische steden Sydney en Brisbane had donderdag een grote antiterreuroperatie plaats, omdat er gevaar bestond dat aanhangers van Islamitische Staat (IS) een terreuraanval zouden voorbereiden.

Bij de actie waren honderden agenten betrokken. In totaal zijn vijftien mensen gearresteerd. ‘Er was een ernstig risico voor een terroristische aanslag,’ zegt de Australische premier Tony Abbott.

Willekeurig

Volgens hem drong een IS-leider er bij Australische aanhangers op aan om willekeurig burgers te doden. Dat zou moeten gebeuren door iemand van straat te plukken en deze persoon publiekelijk voor de camera te onthoofden.

De video zou vervolgens door IS worden verspreid. Ook wilden de terroristen veel slachtoffers maken met een schietpartij, schrijft het Australische ABC News. De premier bevestigt dat de autoriteiten deze informatie inderdaad hebben ontvangen.

Samenzwering

Een van de verdachten is de 22-jarige Omarjan Azari uit Sydney. Hij is donderdag aangeklaagd voor het voorbereiden en plannen van een terroristische daad. Ook wordt hij verdacht van samenzwering met Mohammed Ali Baryalei, die door de Australische autoriteiten wordt gezocht voor terroristische activiteiten.

Van Baryalei zou de opdracht tot het willekeurig doden van Australiërs afkomstig zijn. Op die manier zou IS willen laten zien waartoe het, ook buiten Irak en Syrië, in staat is.

De aanhoudingen komen nadat Australië het terreuralarm verhoogde naar het een-na-hoogste niveau. Het land neemt actief deel aan de anti-IS-coalitie tegen IS met honderden militairen en gevechtsvliegtuigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.