buitenland

Bring Back Our Girls? Schoolmeisjes Nigeria nog steeds niet terug

Door Shari Deira - 22 september 2014

De ogen van de wereld zijn gericht op Irak en Syrië, waardoor je bijna zou vergeten dat Nigeria nog steeds op zoek is naar meer dan tweehonderd ontvoerde schoolmeisjes. Het lijkt erop dat de Nigeriaanse regering dicht bij een akkoord is met Boko Haram.

Enkele maanden geleden was de grootschalige Bring Back Our Girls-campagne om aandacht te vragen voor de grootschalige ontvoering. Verschillende beroemdheden zetten een foto van zichzelf op sociale media met de hashtag Bring Back Our Girls.

Opmars

Er werd uitgebreid over de zaak bericht, maar daar kwam een eind aan doordat er weinig schot in de zaak zat en de onrustige zomer met het neerstorten van MH17, geweld in het oosten van Oekraïne, Gaza en IS dat zijn opmars maakte in Irak.

De ontvoering van bijna driehonderd meisjes gebeurde in de nacht van 14 op 15 april op een kostschool in Chibok, in de noordoostelijke deelstaat Borno. Inmiddels is het tientallen meisjes gelukt om te ontsnappen uit handen van Boko Haram, die al een aantal bloedige aanslagen heeft gepleegd in Nigeria en onschuldige burgers heeft ontvoerd. Vier meisjes zouden zijn vermoord.

Ondanks hulp van special forces uit de Verenigde Staten, Canada, Engeland en Frankrijk, is het nog steeds onduidelijk waar de meisjes precies zijn. Zij kregen in Nigeria veel kritiek over zich heen, omdat ze geen vooruitgang boeken.

Dat zou onder meer komen doordat de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan te lang heeft gewacht met het vragen van hulp. Ook zei hij in eerste instantie niet te willen onderhandelen met Boko Haram, maar dat gebeurt nu wel, zeggen ingewijden.

Akkoord

Boko Haram is bereid om meisjes vrij te laten, als in ruil daarvoor leden van de groepering die vastzitten, vrij komen. Volgens plaatselijke media is een akkoord nu dichtbij. De Nigeriaanse regering zou bereid zijn achttien vooraanstaande leden van Boko Haram vrij te laten, melden plaatselijke media.

De onderhandelaars van beide partijen zouden hiermee hebben ingestemd, alleen president Jonathan en Boko Haram-leider Abubakar Shekau moeten nog akkoord gaan.

Boko Haram, dat zoveel betekent als westers onderwijs is een zonde, werd twaalf jaar geleden opgericht als jihadistische sekte en groeide uit tot terreurbeweging. De organisatie zou verantwoordelijk zijn voor zeker 13.000 doden sinds 2009.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.